Od kilku lat płyty indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością w polskich kuchniach, stopniowo wypierając tradycyjne kuchenki gazowe. Na rynku istnieje ogromny wybór płyt indukcyjnych, a producenci sprzętów AGD prześcigają się w ulepszaniu swoich modeli. Czym kierować się przy zakupie płyty indukcyjnej, aby był to wartościowy i użyteczny zakup? Jakie powinna ona spełniać funkcje?
Zalety płyt indukcyjnych Electrolux
Płyty indukcyjne szwedzkiej marki Electrolux to nieodzowny element każdej funkcjonalnej kuchni. Słowami, które najlepiej odzwierciedlą ich zalety są: szybkość, czystość, bezpieczeństwo i oszczędność. Dzięki płytom indukcyjnym szwedzkiej marki Electrolux, wspólne gotowanie z dziećmi przestanie być powodem do obaw. Indukcja nagrzewa tylko patelnie lub garnki i ich zawartość. Sama płyta staje się ciepła dopiero od samych naczyń, ale wciąż pozostaje bezpieczna w dotyku, minimalizując ryzyko oparzenia. Natomiast możliwość precyzyjnego sterowania mocą płyty to gwarancja energooszczędności. Płyta indukcyjna zużywa do 90% wyprodukowanej energii. Ponadto, błyskawiczna reakcja na zmianę ustawień gwarantuje optymalną temperaturę w jednej chwili. To nieograniczona swoboda zarówno w aranżacji kuchni jak i samym gotowaniu. Doskonałe parametry i łatwość w montażu. Co więcej, płyty indukcyjne Electrolux to także idealny dodatek w kuchni osób, które cenią sobie minimalistyczny design. Ich gładka, nieskazitelna powierzchnia perfekcyjnie harmonizuje z resztą blatu.
SenseFry® – nigdy więcej przypalonych naleśników
Płyta indukcyjna z serii SenseFry® to gwarancja równomiernie usmażonych dań. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać potrawę i jej stopień wysmażenia, a optymalna temperatura będzie utrzymana przez cały czas. Dzięki czujnikowi smażenia FrySensor nie musisz nigdy więcej zgadywać czy patelnia i olej są odpowiednio gorące, a Twoje naleśniki będą idealnie wysmażone.
SenseBoil® – wrząca woda pod kontrolą
Podczas gotowania nie mogłeś skupić się na innych obowiązkach, aby nie przegapić momentu wrzenia wody? Dzięki SenseBoil® możesz o tym zapomnieć i bez przeszkód poświęcić się pozostałym obowiązkom w trakcie przygotowywania obiadu. Płyta indukcyjna SenseBoil® samoczynnie rozpoznaje moment zagotowania wody i automatycznie redukuje moc. Dzięki temu możesz być pewny, że żadna z Twoich potraw nie wykipi. Dzięki specjalnemu czujnikowi temperatura wrzenia jest redukowana do gotowania na wolnym ogniu. Jest to idealne rozwiązanie dla każdego domowego kucharza.
SensePro® – Twój osobisty szef kuchni
Marzą Ci się potrawy rodem z najlepszych restauracji, które przygotujesz samodzielnie w domu? Poznaj swojego szefa kuchni – innowacyjną i funkcjonalną płytę indukcyjną SensePro® szewdzkiej marki Electrolux. Płyty SensePro® to urządzenia, dzięki którym możesz nie tylko klasycznie gotować, smażyć i dusić, ale także przygotowywać posiłki metodą sous-vide. Wszystko dzięki bezprzewodowej termosondzie, która mierzy temperaturę wewnątrz potrawy i dzięki antenie komunikuje się z płytą. Wystarczy wybrać potrawę z panelu, a płyta SenePro®. krok po kroku przeprowadzi Cię przez kolejne czynności. Gotowanie jeszcze nigdy nie było aż tak intuicyjne i łatwe!
FlexiBridge® – podkreśl swój styl gotowania
Funkcja FlexiBridge® to niesamowite, intuicyjne ułatwienie podczas gotowania. FlexiBridge® dostosowuje się do naczyń o różnych rozmiarach. Trzy różne opcje układu zapewniają o wiele większą elastyczność, kiedy jednocześnie używasz garnków i patelni o różnej wielkości. Ponadto, funkcja Bridge pozwala połączyć dwie oddzielne strefy gotowania tworząc jedną, dużą powierzchnię. To idealne rozwiązanie podczas używania dużych i pojemnych naczyń. Funkcja Bridge idealnie nadaje się do maksymalnego wykorzystania potencjału płyt i naczyń do pieczenia.